Helminthosporium turcicum w kukurydzy na kiszonkę: kompleksowe strategie ochrony
Zapobieganie Helminthosporium turcicum w uprawach kiszonki
Ochrona kiszonki z kukurydzy
Helminthosporium turcicum jest najbardziej rozpowszechnionym szczepem Helminthosporiosis w Europie. Choroba rozwija się w gorących i wilgotnych warunkach, stanowiąc zagrożenie dla plonów kukurydzy na kiszonkę. Straty paszy są znaczne, zwłaszcza jeśli epidemia wystąpi w okresie kwitnienia i mogą osiągnąć od 2 do 4 ton s.m./ha, a także wpłynąć na zawartość skrobi (strata od 5 do 10 punktów).
Choroba ma również wpływ na zagęszczenie silosu i jakość jego konserwacji. Ponadto hodowcy bydła często obserwują problemy ze smakowitością kiszonki lub wręcz odmowę jej spożycia przez zwierzęta.
Identyfikacja i skutki
Infekcje Helminthosporium turcicum występują w okresie po kwitnieniu, gdy temperatura wynosi od 18 do 25°C, a poziom wilgotności > 95% (poranna rosa, deszcz). Choroba jest rozprzestrzeniana przez wiatr i deszcz i może być przenoszona w resztkach roślinnych na powierzchni pól.
Identyfikacja
- Objawy pojawiają się na liściach po kwitnieniu (czasami przed kwitnieniem): pojawiają się szaro-brązowe plamy, wydłużają się i stają się zlewające.
- Helminthosporium turcicum pojawia się w postaci wrzecionowatych plam, które powiększają się w miarę postępu infekcji.
- Pod koniec ataku liście całkowicie wysychają i pokrywają się czarną sadzą przypominającą zarodniki.
Więcej o kukurydzy
Skutki
Jeśli choroba rozwinie się podczas kwitnienia, można zaobserwować szybkie wysychanie zainfekowanych liści.
- Zainfekowana i wrażliwa kukurydza po lewej i odporna kukurydza po prawej.
- Odmiany o umiarkowanej tolerancji będą wykazywać pewne infekcje, ale ogólnie wpływ na plony będzie mniejszy.
Najlepsze praktyki zarządzania chorobami
- Wybierz odmianę tolerancyjną na Helminthosporiosis turcicum
- Rozdrobnić i szybko wymieszać resztki pożniwne po zbiorach, aby zniszczyć maksymalną ilość grzybni.
- Ograniczenie monokultur – stosowanie trzyletniego płodozmianu
- Zbadaj swoje pola i rozważ zastosowanie fungicydu w okresie kwitnienia, jeśli pojawią się objawy.
Znajdź produkt
Odkryj pełną gamę kukurydzy do wszystkich zastosowań na ziarno, kiszonkę lub biogaz, dla rolnictwa ekologicznego, dla regionów o klimacie umiarkowanym lub tropikalnym.
Skontaktuj się z nami
Nasze lokalne zespoły odwiedzają gospodarstwa rolne i dystrybutorów na miejscu, aby zapewnić najlepsze porady dla danej lokalizacji. Znajdź lokalnego konsultanta MAS Seeds®, odwiedzając stronę internetową kraju lub wypełniając nasz formularz kontaktowy tutaj.
Odkryj inne porady dotyczące upraw
Aby zapewnić optymalne odżywianie i trwałość podczas przechowywania, ważne jest prawidłowe przechowywanie kiszonki.
Jedna z najważniejszych gospodarczo chorób dotykających słoneczniki Zgnilizna twardzikowa przetrwa w glebie do czterech lat w postaci grzybni o nieregularnym kształcie, …
Znajomość etapów wzrostu kukurydzy ma kluczowe znaczenie dla rolników dążących do zwiększenia plonów i zrównoważonego rozwoju. Uprawa kukurydzy wymaga starannego …