Aby poprawić konserwację i zapewnić wartość odżywczą paszy, dział badawczo-rozwojowy MAS Seeds® opracował genetykę kukurydzy kiszonkowej GREEN+, która jest w stanie zabezpieczyć każdy etap produkcji, od zbioru przez silos po paszę dla zwierząt. Odmiany GREEN+, będące wynikiem prac hodowlanych prowadzonych przez ponad 15 lat, mają genetyczną zdolność do osiągania dobrych wyników w gorących i suchych warunkach, poprawy jakości liści i wydłużenia okresu zbiorów z 5 do 10 dni.

Zbiór kukurydzy na kiszonkę w optymalnym stadium dojrzałości

Cel nr 1 hodowców bydła w Europie – Żniwa we właściwym czasie, aby zoptymalizować jakość i ochronę w silosie.

Zbiór między 32-35% suchej masy jest dobrym kompromisem między plonem, wartością paszową i jakością konserwacji.

Hybrydy kukurydzy na kiszonkę są ważnym narzędziem pomagającym producentom zwierząt gospodarskich w zarządzaniu bezpieczeństwem paszowym i wydajnością w obliczu zmieniających się warunków klimatycznych. Badania pokazują, że obecnie dwie trzecie rolników nie zbiera kukurydzy na kiszonkę w optymalnym momencie. Wybór odpowiedniej odmiany kukurydzy na kiszonkę – takiej jak GREEN+ od MAS Seeds® – może zapewnić większą elastyczność zbiorów i lepszą jakość paszy w silosie.

Co to jest stay-green?

Stay-green definiuje się jako genetyczną zdolność odmiany kukurydzy do opóźniania dojrzewania liści i łodyg, co pozwala jej kontynuować proces fotosyntezy przez dłuższy czas.

W obliczu zmian klimatycznych i stresu suszy optymalny okres zbiorów kukurydzy na kiszonkę staje się coraz krótszy i bardziej nieprzewidywalny. Nasz zespół badawczy MAS Seeds® spędził ponad 15 lat na badaniu czynników morfologicznych i fizjologicznych kukurydzy, na które wpływ ma susza.

Doprowadziło nas to do opracowania linii hybryd kukurydzy GREEN+, które mają lepszą zdolność reagowania na stres, w tym dłuższy okres pozostawania zielonym. Te postępy genetyczne pozwalają zapewnić, że każdy etap produkcji kukurydzy na kiszonkę – od zbiorów, przez karmienie zwierząt, po jakość silosu – jest mniej ryzykowny i bardziej opłacalny dla gospodarstwa.

Jakość przechowywania

+3% WIĘCEJ KISZONKI Z GREEN+

Eksperci MAS Seeds® przeanalizowali ponad 500 silosów kukurydzy w ciągu dwóch lat w 10 krajach europejskich. Mieszańce GREEN+ wykazały wysoki poziom rozpuszczalnych cukrów podczas zbiorów , a także wyższy udział części zielonych , które zużywają więcej tlenu w silosie. Daje to hybrydom GREEN+ szybszy początek fermentacji i szybszy spadek pH w silosie. Dzięki GREEN+ straty są ograniczone przy mniejszym wpływie aktywności bakterii, a jakość kiszonki jest lepiej zachowana.

*GREEN+ Silo vs Classic Silo

Charakterystyka hybryd GREEN+

  • Dobra trwałość rośliny
  • Większa elastyczność zbiorów +5 do 10 dni*
  • Lepsza organizacja planowania zbiorów
  • Więcej rozpuszczalnych cukrów w roślinie
  • Lepsza ochrona w silosie +3% przyrostu paszy*
  • Szybszy początek fermentacji i spadek pH
  • Wolniejszy rozwój suchej masy ziarna
  • Wyższa waloryzacja skrobi +5% skrobi strawnej*
  • Ziarna są łatwiejsze do rozbicia

Odkryj nasze nowe hybrydy GREEN+

Portfolio GREEN+ oferuje kilka odmian kukurydzy na kiszonkę o wszystkich terminach dojrzewania, opracowanych przez zespół badawczo-rozwojowy w ramach naszego programu badań nad kiszonką z kukurydzy.

Mieszańce MAS Seeds® na kiszonkę są testowane w środowiskach, w których uprawiają je rolnicy, aby zapewnić stałe plony w dobrych i złych warunkach , biorąc pod uwagę kilka parametrów, takich jak potencjał plonowania, tolerancja na choroby, tolerancja na suszę i tolerancja na wyleganie. Mieszańce GREEN+ muszą również dostarczać energię w postaci błonnika i skrobi.

Hybrydy zapewniające wydajność pasz w zmieniającym się klimacie

Dział badawczo-rozwojowy MAS Seeds® od 15 lat pracuje nad tolerancją roślin na suszę.
Portfolio GREEN+ jest wynikiem tych badań.

GREEN+
Kukurydza na kiszonkę | Ultra Early

GREEN+
Kukurydza na kiszonkę | Wczesna

GREEN+
Kukurydza na kiszonkę | Wczesna

GREEN+
Kukurydza na kiszonkę | Wczesna

Badania i rozwój

Odkryj inne innowacje genetyczne

Mieszańce kukurydzy na ziarno z etykietą WATERLOCK oferują doskonałą zdolność do rozwoju w warunkach stresu suszy.

Odmiany HELIOSMART mają najwyższą tolerancję genetyczną na trzy główne choroby słonecznika: Mączniaka, Sclerotinia i Verticillium, a tym samym zabezpieczają plon.

Odmiany słonecznika NORUST zabezpieczają zbiory dzięki najwyższej genetycznej tolerancji na czarną rdzę.

Mieszańce rzepaku ozimego SAFETY+ zapewniają plony w zimnym klimacie dzięki lepszemu wczesnemu wigorowi i silnemu rozwojowi przed zimą.

Znajdź produkt

Odkryj pełną gamę kukurydzy do wszystkich zastosowań na ziarno, kiszonkę lub biogaz, dla rolnictwa ekologicznego, dla regionów o klimacie umiarkowanym lub tropikalnym.

Skontaktuj się z nami

Nasze lokalne zespoły odwiedzają gospodarstwa rolne i dystrybutorów na miejscu, aby zapewnić najlepsze porady dla danej lokalizacji. Znajdź lokalnego konsultanta MAS Seeds®, odwiedzając stronę internetową kraju lub wypełniając nasz formularz kontaktowy tutaj.