MAS Seeds® otwiera nowe możliwości dzięki nowemu działowi badawczo-rozwojowemu ds. dywersyfikacji
Naukowcy zagłębiają się w dywersyfikację i agroekologię, zabierając klientów na przejażdżkę.
W stale zmieniającym się krajobrazie rolnictwa, firmy, które poważnie podchodzą do zrównoważonego rozwoju – te, które traktują zrównoważony rozwój jako podstawę swojego sukcesu i część każdego aspektu swojej działalności – są w czołówce innowacji.
Mając bogatą historię w dziedzinie upraw kukurydzy i słonecznika, firma MAS Seeds® poczyniła ostatnio znaczący krok naprzód, ustanawiając dedykowany dział badań i rozwoju skoncentrowany na dywersyfikacji, agroekologii i rozwoju produktów.
“Aspekt dywersyfikacji tego tytułu jest kluczowy. Firma MAS Seeds® jest znana z kukurydzy i słonecznika, ale teraz rozszerzamy naszą działalność o uprawy takie jak rzepak ozimy, soja, lucerna, sorgo i uprawy mieszane” – mówi Colin Guillaume, kierownik ds. dywersyfikacji i rozwoju produktów agroekologicznych w MAS Seeds.
Guillaume jest również szefem hodowli kukurydzy w MAS Seeds®, odpowiedzialnym za wybór najlepszych linii rodzicielskich i mieszańców kukurydzy, które przechodzą przez program hodowlany i trafiają na pola rolników. Zwraca również uwagę na zmieniające się warunki środowiskowe i reakcję upraw na nie, takie jak tolerancja na suszę i upały.
Jego doświadczenie sprawiło, że jest idealną osobą do pracy w zespole agroekologicznym, którego członkowie pracują nad opracowywaniem innowacyjnych rozwiązań dla zrównoważonego rolnictwa. Pracują oni w różnych ośrodkach badawczych w całej Europie i współpracują z rolnikami, agronomami i innymi ekspertami w celu poprawy wyników środowiskowych i społecznych rolnictwa.
Agroekologia, drugi filar działu badawczo-rozwojowego, oznacza zaangażowanie MAS Seeds® we wprowadzanie na rynek ekologicznych rozwiązań. Celem jest zintegrowanie agroekologii z rdzeniem strategii zespołu.
Niektóre z projektów, nad którymi pracują w tym duchu obejmują:
- Opracowanie mieszanek roślin okrywowych w celu poprawy zdrowia gleby, bioróżnorodności i wydajności upraw.
- Ocena wpływu uprawy współrzędnej kukurydzy i słonecznika z roślinami strączkowymi na wiązanie azotu, zwalczanie chwastów i stabilność plonów.
- Testowanie potencjału praktyk rolnictwa konserwującego, takich jak uprawa bezorkowa, mulczowanie i płodozmian, w celu zmniejszenia erozji gleby, zużycia wody i emisji gazów cieplarnianych.
“Nasz cel jest jasny: wspieranie budowy portfela tych upraw dywersyfikacyjnych, ponieważ będą one odgrywać jeszcze ważniejszą rolę w rolnictwie przyszłości” – mówi Guillaume.
Działajmy razem na rzecz zmieniającego się rolnictwa
Rozwój produktu
Trzeci filar działu – rozwój produktów – podkreśla jego zaangażowanie w praktyczne wyniki, w tym dostarczanie odmian, mieszanek i rozwiązań, które mają namacalny wpływ na gospodarstwa.
Struktura nowego zespołu badawczo-rozwojowego oferuje kluczowy wgląd w jego cel. Dzięki członkom zajmującym się konkretnymi aspektami, takimi jak rozwiązania agroekologiczne, ocena produktów i projekty współpracy, MAS Seeds® zapewnia holistyczne podejście do swoich badań.
“Wspólna struktura zarządzania naszego zespołu, w której łączymy członków z różnych działów, aby wspólnie rozwiązywać problemy, sprzyja innowacjom i umożliwia świadome podejmowanie decyzji” – zauważa Marie Boncompain, projektantka rozwiązań agroekologicznych w MAS Seeds®.
Jest zaangażowana w kilka projektów, które mają na celu poprawę środowiskowych i społecznych wyników rolnictwa, takich jak uprawy okrywowe, międzyplony i rolnictwo konserwujące.
Kierowanie ich pracą
Zespół zidentyfikował cztery główne obszary, którymi kieruje się w swojej pracy: żyzność gleby i węgiel, białko i autonomia energetyczna, odporność na zmiany klimatu i woda oraz różnorodność biologiczna. Wszystkie one odzwierciedlają zaangażowanie MAS Seeds® w rozwiązywanie zmieniających się wyzwań stojących przed hodowcami.
“Przyszłościowa perspektywa naszego zespołu ma na celu dostosowanie systemów rolniczych do niedoboru wody, poprawę tolerancji genetycznej i integrację różnorodności biologicznej z krajobrazami” – mówi Boncompain.
Jednym z głównych wysiłków zespołu są uprawy okrywowe.
“Dlaczego rośliny okrywowe? Odgrywają one kluczową rolę w osiąganiu wielu celów, począwszy od poprawy autonomii białka w gospodarstwie hodowlanym po poprawę żyzności i struktury gleby, a nawet przyczyniają się do rozwoju przemysłu biopaliw” – dodaje Boncompain.
Uprawy okrywowe mogą również pomóc w rozwiązaniu kluczowych kwestii, takich jak zmniejszenie śladu węglowego rolnictwa.
Zespół jest aktywnie zaangażowany w testy, gromadzenie danych na temat różnych gatunków i przyczynianie się do wysiłków na rzecz sekwestracji dwutlenku węgla. Jego zaangażowanie w zrównoważone rozwiązania jest zgodne z globalnym ruchem w kierunku rolnictwa regeneracyjnego, odpowiadającego na wyzwania związane ze zmianami klimatu.
Potrzeba edukacji
Oczywiście edukacja jest kluczem do przekonania hodowców do dywersyfikacji płodozmianu i jest kluczowym czynnikiem wpływającym na pomyślne wdrożenie i przyjęcie rozwiązań agroekologicznych. MAS Seeds® nie koncentruje się tylko na sprzedaży nasion; chce naprawdę współpracować, aby wykonać swoją pracę.
Firma MAS Seeds® sformalizowała wiosną ubiegłego roku strategiczne partnerstwo z Bordeaux Sciences Agro i Maïsadour, obejmujące trzy kluczowe obszary: agroekologię, postęp cyfrowy w rolnictwie i zasoby ludzkie. Zakres tych projektów obejmie różnorodną produkcję roślinną w ramach grupy, w tym kukurydzę ziarnistą, woskową / woskową pro, kukurydzę cukrową, słonecznik, soję i warzywa.
“Mamy silne pragnienie angażowania się w badania partycypacyjne, angażując rolników bezpośrednio w proces innowacji. Ta zmiana w kierunku innowacji opartych na współpracy ma na celu zapewnienie, że rozwiązania są zgodne z praktycznymi potrzebami osób pracujących na roli” – mówi Guillaume.
MAS Seeds® nie tylko wprowadza innowacje na polu, ale także rzuca wyzwanie postrzeganiu tego, czym jest rolnictwo i jak się je uprawia – dodaje.
“Wyobrażamy sobie przyszłość, w której rolnictwo to nie tylko produktywność, ale także wspieranie pozytywnych relacji między rolnikami i ich społecznościami”.
Znajdź produkt
Odkryj pełną gamę kukurydzy do wszystkich zastosowań na ziarno, kiszonkę lub biogaz, dla rolnictwa ekologicznego, dla regionów o klimacie umiarkowanym lub tropikalnym.
Skontaktuj się z nami
Nasze lokalne zespoły odwiedzają gospodarstwa rolne i dystrybutorów na miejscu, aby zapewnić najlepsze porady dotyczące danej lokalizacji. Znajdź lokalnego konsultanta MAS Seeds, odwiedzając stronę internetową kraju lub wypełniając nasz formularz kontaktowy tutaj.
Czym jest agroekologia?
Agroekologia to interdyscyplinarne podejście do rolnictwa, które łączy zasady ekologiczne z praktykami rolniczymi.
Dąży do optymalizacji interakcji między roślinami, zwierzętami, ludźmi i środowiskiem w celu stworzenia zrównoważonych i odpornych systemów rolniczych.
Odkryj inne wiadomości i media
W 2023 r. MAS Seeds zrewidowała swoją strategię wokół celu: “Działajmy razem na rzecz zmieniającego się rolnictwa”. Ta nowa strategia jest sercem naszej wizji. Musimy współpracować w ramach firmy, ale także z naszymi partnerami i klientami, aby pomóc w przekształceniu naszego modelu nasiennego w bardziej zrównoważony, przy jednoczesnym zachowaniu naszej wydajności. Znajdź produkt Odkryj pełną […]
Agronomic Essentials of alfalfa to kompleksowy przewodnik dla rolników dotyczący skutecznej uprawy lucerny. Obejmuje on różne aspekty, w tym pochodzenie i znaczenie lucerny, jej cechy fizjologiczne, takie jak spoczynek i symbioza z ryzobami, a także praktyczne wskazówki dotyczące siewu, nawożenia, nawadniania i zwalczania chwastów. Zapewnia również wgląd w zarządzanie chorobami i szkodnikami oraz strategie zbioru. […]
Nasz niezbędnik agronomiczny dotyczący kukurydzy na kiszonkę to kompleksowy przewodnik dla rolników dotyczący uprawy kukurydzy na kiszonkę. Przewodnik agronomiczny zawiera praktyczne porady dotyczące siewu, odchwaszczania, nawożenia, zbiorów oraz zwalczania szkodników i chorób. Broszura ta jest doskonałym źródłem informacji dla rolników, którzy chcą ulepszyć swoje praktyki uprawy kukurydzy na kiszonkę, aby uzyskać lepsze plony i jakość […]