Najlepsze praktyki przechowywania kiszonki

Dla optymalnego odżywiania i długowieczności kiszonki ważne jest jej prawidłowe przechowywanie. Warunki przechowywania kiszonki, beztlenowce i niskie pH chronią kiszonkę przed rozwojem pleśni. Poświęcenie czasu na przygotowanie miejsca do przechowywania kiszonki i przestrzeganie tych najlepszych praktyk może pomóc w ochronie paszy dla bydła.

  • Zbadanie dojrzałości ziarna i zawartości wody w miarę zbliżania się terminu zbiorów – docelowo 32-35% suchej masy.
  • Dostosowanie tempa produkcji do osiadania silosu, niezbędne dla dobrej ochrony paszy
  • Czysty sprzęt do zbiorów i miejsce przechowywania silosów
  • Dostosuj rozmiar siekania
  • Szybkie napełnianie silosu (ograniczenie fazy tlenowej)
  • Jeśli występują problemy ze zwalczaniem chwastów, należy podnieść cięcie, aby ograniczyć występowanie psiankowatych, rtęci, szarłatu i bielunia w silosie.
  • Ułóż arkusz użytkowy wzdłuż ścian, aby zapobiec przedostawaniu się wody i powietrza.
  • Zapewnienie szybkiej i stabilnej anaerobiozy (brak dostępu powietrza) – dobre uszczelnienie i dobre osadzenie.
  • W przypadku trudnej do osadzenia paszy (ponad 35% suchej masy) należy poświęcić czas na wspomaganie osadzania – zwłaszcza na krawędziach – i wystarczające napełnienie silosu.
  • Aby zapewnić dobre osadzenie, należy nadmiernie napompować koła ciągnika i unikać szerokich opon i niskiego ciśnienia.
  • Unikaj dodawania ziemi lub pyłu do paszy, co sprzyja rozwojowi zarodników maślanowych.
  • Usunąć płyn kiszonkowy

Więcej o kukurydzy

  • Informacje o kukurydzy
  • Fizjologia kukurydzy
  • Uprawa kukurydzy
  • Szkodniki i choroby
  • Dostosuj szerokość przedniego otworu do zapotrzebowania stada, aby umożliwić wystarczający postęp przy otwarciu:
  • 10 cm/dzień jesienią i zimą
  • 20 cm/dzień wiosną i latem
  • Nie podawaj bydłu wyraźnie spleśniałej kiszonki.

Podczas siekania kiszonki musimy zrównoważyć dwa pozornie sprzeczne cele:

  • Posiekaj kiszonkę wystarczająco drobno, aby poprawić osadzanie się w silosie.
  • Pozostaw pasma wystarczająco długie, aby krowy mogły je przeżuć.
  • 80% cząstek mniejszych niż 10 mm
  • 10 do 15% cząstek o wielkości od 10 do 20 mm
  • Duże kawałki (>20 mm) nie są zalecane, ponieważ uniemożliwiają osadzanie się i zwierzęta odmawiają ich zjedzenia – należy przechowywać poniżej 1%.
  • Wielkość rozdrobnienia ziarna powinna być dostosowana do dojrzałości. Szklista skrobia w kukurydzy o zawartości ponad 35% suchej masy musi zostać rozdrobniona, aby zoptymalizować jej trawienie. Jest to zadanie dla zgniataczy ziarna dostępnych w większości maszyn do zbioru kiszonki.

Podczas przeładunku rozładowarki i mieszalniki kiszonki dodatkowo zmniejszają wielkość cząstek. Proces produkcji kiszonki z kukurydzy może stracić jedną trzecią średniej wielkości cząstek w ciągu 5 minut (mieszalnik).

Wytwarza maksymalnie cząstki o wielkości od 8 do 10 mm w rynnie.

Ekstrakcja kiszonki:
Maksymalna liczba cząstek według typu kiszonki

Z roku na rok kiszonka z kukurydzy jest zupełnie inna, ponieważ warunki uprawy są różne. Aby lepiej dostosować dawkę pokarmową dla zwierząt, podczas zbiorów należy pobrać próbkę kukurydzy na kiszonkę, aby przeanalizować jej jakość.

Wyszukiwarka produktów

Pełne portfolio kukurydzy, w tym ziarno, kiszonka, biogaz, organiczne, tropikalne

Kontakt

Wypełnij formularz, aby skontaktować się z zespołem i dowiedzieć się więcej o naszych produktach.